De overheid neemt momenteel nog geen extra maatregelen om een opleving van het coronavirus te voorkomen. De belangrijkste regels, zoals 1,5 meter afstand houden en laten testen, blijven van kracht.

Het kabinet vraagt het Outbreak Management Team wel om advies over het nut van mondkapjes. Tot nu toe is het dragen daarvan niet verplicht voor openbare ruimtes, omdat niet is aangetoond dat dit helpt.

In veel Europese landen is het dragen van een mondkapje inmiddels wel verplicht in supermarkten, winkels en andere afgesloten ruimtes met een dak.

Het kabinet laat onderzoeken of er een mondkapjesplicht voor de openbare ruimte moet komen. Dat zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vrijdag. De Tweede Kamer had hierop aangedrongen.

Het kabinet gaat op verzoek van de veiligheidsregio’s ook kijken of de quarantaineregels niet moeten worden aangescherpt. “Dat nemen we heel serieus op”, aldus Grapperhaus. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil de quarantaine verplicht stellen.

De minister sprak vrijdagmorgen met Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, over de snelle opleving van het aantal besmettingen. In de afgelopen week heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 987 meldingen van nieuwe gevallen gekregen. Vorige week waren het er 534.

De overheid neemt voorlopig geen extra maatregelen, zei Bruls.

Het kabinet vraagt het Outbreak Management Team (OMT) om advies over het nut van mondkapjes. Wanneer dat advies er komt is volgens de minister nog niet duidelijk. Het kabinet heeft tot dusver vrijwel steeds het advies van het OMT gevolgd.

In Engeland is een mondkapje wel verplicht in het openbaar

Volgens het RIVM zal er in het nieuwe onderzoek waarschijnlijk worden gekeken naar de meest recente literatuur en data over het nut van mondkapjes en verder naar de opvattingen van deskundigen daarover. Zelf onderzoek doen naar mondkapjes zou weken of maanden duren, aldus een woordvoerder.

Tot nog toe is vastgehouden aan de conclusie van een maand geleden dat er onvoldoende bewijs is voor de effecten van mondkapjes in de openbare ruimte.

Toch moeten burgers in steeds meer Europese landen een mondkapje dragen. In België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Spanje en Oostenrijk is een gezichtsmasker verplicht voor afgesloten ruimtes als supermarkten, winkels, postkantoren en banken.

Regio's kunnen wel een mondkapjesplicht invoeren

Het OMT heeft steeds aangegeven geen voorstander van een mondkapjesplicht te zijn. "Van mondkapjes is nog niet aangetoond dat het substantieel helpt", zei Bruls. Grapperhaus benadrukte dat een mondkapje niet in de plaats van andere richtlijnen kan komen.

Regio's hebben wel de ruimte om zelf nog extra maatregelen te nemen zoals een mondkapjesplicht. "Mondkapjes zouden regionaal een aanvulling kunnen zijn", zei de minister. Onder meer de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam zien een mondkapjesplicht wel zitten.

Je moet wel "een heel goede reden" hebben om een mondkapjesplicht regionaal in te voeren, vindt burgemeester Bruls. "Ik kan me ook niet voorstellen dat dat op grote schaal gaat gebeuren", voegde hij eraan toe.

Hij kan zich wel indenken dat het in "heel specifieke en misschien wel tijdelijke situaties" wordt verplicht zoals op drukke plekken in Amsterdam. Op dit moment zijn mondkapjes landelijk alleen verplicht in het openbaar vervoer.

Lees meer over het coronavirus: